Mäsové alternatívy. Rastlinné proteíny, ktoré môžu nahradiť mäso
Ak patríte medzi ľudí, ktorí milujú rôznorodosť na tanieri, potom vás iste chytia za srdce nové spôsoby, ako si pripraviť výživné jedlo, ktoré vám úplne nahradí mäso. Tieto rastlinné alternatívy sú obľúbené najmä u vegetariánov, vegánov a priaznivcov zdravého životného štýlu. Ich zaradenie do jedálnička vám tiež pomôže na ceste za zdravším a štíhlejším telom.
Čím nahradiť mäso v strave?
Vynechať mäso vo vašom jedálničku nemusí byť také ťažké, navyše keď zistíte, že zdravé recepty na obed si môžete pripraviť aj bez neho a so surovinami, ktoré chutia naozaj fantasticky! Jednou z možných alternatív často bývajú strukoviny. Tie obohatia vaše jedlá o dôležité bielkoviny, ktoré vyživia vaše telo a navyše mu dodajú energiu a pocit sýtosti.
Strukoviny kvalitný zdroj bielkovín
Šošovica, hrach a fazuľa nahrádzajú niektoré látky, ktoré inak prijímate v mäse. Aj preto sú veľmi často vyhľadávané u ľudí, ktorí ich použivajú ako náhradu mäsa. U nás sú populárne skôr klasické recepty na slovenské polievky ako je šošovicová, či fazuľová. No z týchto strukovín si pripravíte aj skvelé omáčky, či rôzne druhy nátierok a šalátov. Tie najlepšie chutia, keď ich zmiešate či už s dusenou, čerstvou alebo pečenou zeleninou, pričom ich príprava vám zaberie len pár minút.
Cícer určite oceníte!
Cícer patrí medzi ďaľšiu obľúbenú strukovinu bohatú na proteíny, ktorá sa vo veľkom množstve využíva najmä v indickej kuchyni. Jeho jemna orieškovú chuť vynikne prakticky vo všetkom. Čerstvý cícer je nutné namočiť podobne ako fazuľu, ideálne aspoň na 12 hodín. Uvarte si väčšie množstvo naraz a vykúzlite nielen zdravé recepty na hlavné jedlá, ale aj chutné snacky, či skvelý hummus, ktorý môže získať zakaždým inú chuť, ak do neho pridáte napríklad cviklu, mrkvu, sušené paradajky, či pečenú zeleninu.
Spoznajte HEFU- unikátny zdroj proteínov!
Toto výnimočné tofu je vyrobené z lúpaných konopných semienok, ktoré sú známe svojou vysokou výživovou hodnotou. Okrem toho je HEFU skvelým zdrojom rastlinných bielkovín a obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, ktoré naše telo potrebuje pre rast, regeneráciu a správne fungovanie.
HEFU je zároveň skvelou alternatívou pre tých, ktorí sú buď alergickí na sóju, alebo pre ľudí, ktorí sa rozhodli sóju vyradiť zo svojho jedálnička. HEFU môžete použiť v šalátoch, omáčkach alebo polievkach. Oceníte ho však aj pri grilovaní, ktoré nadobudne úplne iný rozmer, ak predtým HEFU namarínujete v marináde, podľa vášho gusta. Jeho vynikajúca konzistencia vás však prekvapí aj pri pečení rôznych dezertov.
Quinoa známa aj ako superpotravina
Quinoa je jednou z mála rastlín, ktorá obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Preto je ideálnou alternatívou mäsa pre tých, ktorí sa snažia získať dostatočné množstvo bielkovín vo svojej strave. Okrem bielkovín je quinoa bohatá aj na ďalšie živiny, ako sú vláknina, železo, horčík, draslík a vitamíny B.
Ak si neviete ako quinou pripravovať a konzumovať, tu je jednoduchý návod. Použite quinou ako prílohu namiesto zemiakov alebo ako prísadu všade, kde teraz používate ryžu. Vynikajúco chutí ako raňajková verzia s ovocím a orieškami, ako príloha k obedu, alebo ako nákyp. Možnosti je nespočetne. Navyše sa pripravuje ešte jednoduchšie ako ryža, stačí ju poriadne prepláchnuť, 15 – 20 minút variť a quinoa je pripravená k zjedeniu.
Doprajte vášmu jedálničku nový nádych
Výber rastlinných alternatív k mäsu nie je len trendy, ale aj zdravý krok smerujúci k lepšiemu životnému štýlu. Strukoviny, HEFU a quinoa sú len niektoré z mnohých možností, ako nahrádzať mäso vo vašej strave. Ich vysoký obsah bielkovín, vlákniny a živín robí z týchto potravín skvelú voľbu pre každého, kto sa snaží jesť zdravšie a udržať si vyváženú stravu. Vaše telo vám za to určite poďakuje!
Komerčný článok